citatenroute
lombardijen
citatenroute
lombardijen

STREET ART ROUTE: LOMBARDIJEN

In de Rotterdamse wijk Lombardijen zie je op verschillende plaatsen gevels met muurschilderingen van Griekse of Franse filosofen van vroeger. En die hebben alles te maken met de straatnamen in de buurt die naar Filosofen zijn vernoemd. Deze muurschilderingen, of ‘murals’, worden gemaakt door kunstenaar Ricardo van Zwol. Dat doet hij in opdracht van Havensteder en het Huurdersplatform Lombardijen. De afbeeldingen van de filosofen met steeds een spreuk erbij, vormen met elkaar de citatenroute door de wijk Lombardijen. 

Later heeft Ricardo in deze wijk een serie schilderingen gemaakt die zijn gebaseerd op verschillende dichters en toneelschrijvers uit latere periodes. De ontwikkeling van Ricardo’s stijl van schilderen is goed te zien: van realistische borstbeelden in combinatie met details uit een verhaal, naar kleurrijke collages van verschillende elementen met geometrische vormen.

Bekijk de routekaart

Aristotelesstraat/Gorgiashof

De Griekse filosoof en wetenschapper Aristoteles (ca. 384-322 v.Chr.) wordt met Socrates en Plato beschouwd als een van de invloedrijkste klassieke filosofen in de westerse traditie. “Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden” - sommige dingen hebben we zelf in de hand, de rest moeten we maar nemen zoals het is.

Homerusstraat/Thomas A. Kempisstraat

Hier zie je een beeldende uitspraak van Homerus (ca. 800-750 v.Chr.). Hij maakte epische gedichten, waarin hij heldensagen, godenverhalen en mythische vertellingen uit zijn cultuur verwerkte. Verschillende elementen uit zijn verhalen zijn terug te vinden in deze schildering, zoals de kralen en het goud dat rijkdom symboliseert.

Homerusstraat/Homerusplein

Op deze gevel lees je een regel uit een gedicht van Sappho van Lesbos (ca. 630-570 v.Chr.). Zij wordt gezien als de eerste vrouwelijke dichter die schreef over persoonlijke en zelfs intieme gevoelens. Plato bewonderde haar en riep haar uit tot tiende muze.

Homerusplein

Deze schildering bevindt zich in een wooncomplex en is daardoor niet publiekelijk toegankelijk. In de centrale hal is een schildering van Homerus aangebracht. Op de achtergrond is het paard van Troje verwerkt,
genoemd in de Odyssee. Deze wand was al rood, daar heeft Ricardo op doorgewerkt. Verderop is een ode aan Rotterdam geschilderd. Idee van de opdrachtgever was een skyline, maar Ricardo heeft ervoor gekozen  om verschillende elementen te gebruiken die symbool staan voor de stad Rotterdam. Zo zie je het Feyenoord logo, Molyn, de kubushuizen en de Euromast.

Pascalweg/Maeterlincklaan

Deze schildering is gebaseerd op de verhalen van Frans schrijver en dichter Jean de La Fontaine (1621-1695) die bekend staat om zijn fabels en fabeldieren. Een aantal van deze fabeldieren zijn in het kunstwerk terug te vinden. De gevel had net onderhoud gehad, dus Ricardo is vanuit de bestaande kleur gaan werken. Hier begint Ricardo bovendien met het werken in lagen en banen.

Molièreweg/Maeterlinckweg

Molière (1622-1673) verwierf bekendheid met zijn satirische toneelstukken en trad zelfs op voor de Franse koning Lodewijk de XIV in 1658. De maskers zijn een verwijzing naar het theater. Overspel was iets wat vaak terugkwam in de komedies, vandaar de dames. De vogels staan voor natuur en beweging. De banen komen hier nog duidelijker terug in ontwerp.

Rousseaustraat

Hier zie je de eerste gevel die wandvullend geschilderd werd. Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) was een baanbrekend filosoof, schrijver, pedagoog en componist. Tevens was hij een liefhebber van plantkunde. Rousseau was voorstander van kinderen in de natuur op te laten groeien – daarom zijn het meisje en de vogel te zien.

Voltairestraat

Voltaire (1694-1778) was een Frans schrijver, essayist, filosoof en vrijdenker. Hij kan worden beschouwd als de prominente voortrekker van de Franse Verlichting. Voltaire had als schrijver grote invloed op het intellectuele leven van zijn tijd. De vrouwen zijn afgebeeld als symbool van schoonheid. De luchtpartijen staan voor verlichting, de vrijheid van denken.

Petrarcastraat/Pirandellostraat

Italiaans dichter en prozaschrijver Francesco Petrarca (1304-1374) is een van de eerste, zo niet dé eerste, Renaissancehumanist. Hij wil terugkeren naar de schoonheid en lichtheid van de Grieks-Romeinse cultuur. Petrarca was verliefd op iemand die al bezet was. Deze onbeantwoorde liefde heeft groot gedeelte van z’n leven beheerst. De twee vrouwen en cupido staan hier symbool voor, de zwaluw staat voor vrijheid, wijsheid.

Petrarcastraat/Goldonistraat

Carlo Goldoni (1707-1793) was een Venetiaanse toneelschrijver, bekend om zijn geestige en oplettende komedies geïnspireerd door de commedia dell’arte-traditie. De Venetiaanse maskers en vrouwen in deze schildering verwijzen naar zijn toneelstukken, die ook vaak over overspel gingen.

Petrarcastraat/Lorcastraat

De Spaanse dichter Federico García Lorca (1898-1936) geldt als een van de  belangrijkste figuren van de 20e eeuwse Spaanse literatuur. Het uitgangspunt voor deze mural waren de Spaanse roots van Lorca, wat je terugziet in de flamenco danseres.

Caparol Newsletter - Altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Vanaf nu kunt u zich laten informeren over alle actuele thema's via onze digitale Caparol newsletter! Productinnovaties, beursinformatie, wetenswaardigheden en nog veel meer uit de wereld van Caparol krijgt u direct in uw inbox.

Uw gegevens

Ja, ich wil vanaf nu de gratis Caparol-Newsletter ontvangen. Ik kan mijn aanmelding te allen tijde stopzetten d.m.v. de link onder de nieuwsbrief.


* Verplichte velden